מה זה בלוקצ'יין?
מהי טכנולוגיית הבלוקצ'יין?
Blockchain היא טכנולוגיה דיגיטלית המאפשרת הקלטה מאובטחת, שקופה ומבוזרת של מידע. תחשוב על זה כעל ספר חשבונות דיגיטלי שמשותף לרשת של מחשבים, המכונה צמתים.
כך זה עובד, בפשטות:
אחסון נתונים: המידע (למשל, עסקאות) מאוחסן בקבוצות הנקראות "בלוקים". כל בלוק מכיל סט נתונים ומחובר לבלוק הקודם, ויוצר "שרשרת" של בלוקים. שרשרת בלוקים זו היא ה"בלוקצ'יין".
ביזור: הבלוקצ'יין מופץ על פני רשת של מחשבים, הנקראים צמתים. לכל צומת יש עותק של הבלוקצ'יין כולו, מה שמבטיח שאין ישות אחת בלבד ששולטת בנתונים.
אבטחה: כאשר נוצר בלוק חדש, הוא כולל קוד ייחודי הנקרא "hash". ה-hash הזה נוצר באמצעות הנתונים בבלוק וה-hash של הבלוק הקודם. חיבור זה מקשה מאוד על שינוי נתונים כלשהם בבלוקצ'יין, מכיוון ששינוי נתונים של בלוק אחד ידרוש שינוי ה-hash של כל הבלוקים הבאים.
קונצנזוס: כאשר בלוק חדש מתווסף לשרשרת, צמתים ברשת חייבים להסכים על תוקפו. תהליך זה נקרא קונצנזוס, והוא מבטיח שרק בלוקים לגיטימיים מתווספים לשרשרת. בלוקצ'יין שונים משתמשים במנגנוני קונצנזוס שונים, כמו הוכחת עבודה (בשימוש ביטקוין) או הוכחת הימור.
הבלוקצ'יין מתעד עסקאות בצורה מאובטחת ושקופה, הייתי אומר שקופה יותר מהבנקאות המסורתית אבל את הדיון הזה נשאיר לפעם אחרת.
דמיינו לעצמכם גיליון אלקטרוני המשוכפל על פני מספר מחשבים או צמתים, ויוצר רשת שבה לכל צומת יש עותק של אותם נתונים. כל צומת מאמת ומאשר כל שינוי שנעשה בנתונים, ויוצר תיעוד קבוע ובלתי ניתן לשינוי של העסקאות.
כדי להוסיף עסקה חדשה לבלוקצ'יין, משתמש יוזם בקשה לרשת, אשר לאחר מכן מאומתת על ידי מספר צמתים באמצעות אלגוריתמים מתמטיים מורכבים. לאחר האימות, העסקה מתווספת לבלוק יחד עם עסקאות מאומתות אחרות. כל בלוק מקושר לקודמו, ויוצר שרשרת של בלוקים או בלוקצ'יין.
מכיוון שה-blockchain מבוזר ומופץ, אין צורך ברשות מרכזית או מתווך לאימות עסקאות, מה שהופך אותו לדרך בטוחה ושקופה לרישום והעברת ערך. חוסר השינוי של הבלוקצ'יין גם הופך אותו לעמיד בפני שיבוש או פריצה, מה שהופך אותו לכלי פופולרי לאבטחת ואימות נתונים בתעשיות שונות, כגון פיננסים, בריאות וניהול שרשרת אספקה.
לסיכום, הבלוקצ'יין הוא ספר חשבונות דיגיטלי מאובטח, שקוף ומבוזר המאחסן מידע בשרשרת של בלוקים מחוברים זה לזה. הוא מסתמך על רשת של צמתים כדי לתחזק ולאמת את הנתונים, מה שהופך אותם לעמידים בפני שיבוש והונאה.
סרטון שמסביר בפשטות איך טכנולוגיית הבלוקצ'יין עובדת
האם טכנולוגיית הבלוקצ'יין יכולה להחליף את הבנקאות הפיננסית המסורתית?
בעוד שלטכנולוגיית הבלוקצ'יין יש פוטנציאל לשבש את התעשייה הפיננסית ולשנות את האופן שבו אנו מבצעים עסקאות פיננסיות, לא סביר שהיא תחליף לחלוטין את מערכות הבנקאות המסורתיות.
טכנולוגיית בלוקצ'יין יכולה לספק דרך יעילה ובטוחה יותר להעביר ולאמת ערך, אך היא עדיין בשלבי הפיתוח המוקדמים שלה. יש גם מכשולים רגולטוריים ומשפטיים שיש לטפל בהם לפני שניתן יהיה לאמץ אותה באופן נרחב כטכנולוגיה פיננסית טיפוסית.
יתרה מכך, בנקים ומוסדות פיננסיים כבר משקיעים בטכנולוגיית בלוקצ'יין ובוחנים דרכים לשילובה במערכות הקיימות שלהם. סביר יותר שטכנולוגיית הבלוקצ'יין תהיה בשיתוף פעולה עם מערכות בנקאיות מסורתיות כדי לשפר את יעילותן, להפחית עלויות ולשפר את האבטחה והשקיפות.
בקיצור, לטכנולוגיית הבלוקצ'יין יש פוטנציאל לחולל מהפכה בתעשייה הפיננסית, אך פחות סביר (לפחות בזמן הקרוב) שהיא תחליף לחלוטין את מערכות הבנקאות המסורתיות.